Omroep Gelderland was deze week op bezoek bij kindcentrum Adriaan van den Ende in Warnsveld voor de muziekweek van 2023!

WARNSVELD – Tijdens de landelijke kindermuziekweken wordt er volop muziek gemaakt in Gelderland. Zo ook op de Adriaan van den Ende school in Warnsveld, waar groep vijf muziek maakt op instrumenten gemaakt van afval. Volgens de school levert muziek maken veel plezier en ontspanning op. Maar dat is niet het enige voordeel.
“We merken dat muziek iets doet met het brein, het is echt meer dan alleen maar voor de leuk. De kinderen leren ritmes onthouden en moeten goed naar elkaar luisteren als ze samen muziek spelen,” legt Mariëlle Smeerdijk uit, leerkracht en cultuurcoördinator van de school.

Muziek als onderdeel van je les

Maar hoe leuk en leerzaam muziek maken ook is, het is niet ongebruikelijk dat het ondergesneeuwd raakt door andere vakken: “In de kleuterjaren is muziek maken wel gebruikelijk. Maar in de midden- of bovenbouw moet het meer concurreren met rekenen of taal, en verliest dan vaak de strijd. Maar ik denk dat het niet het één of het ander hoeft te zijn, muziek kan onderdeel van je rekenles worden. Bijvoorbeeld leren tellen tijdens het trommelen,” zegt betrokken muziekouder Bo Visser.

Professionele muzikanten

Mariëlle ziet dit ook gebeuren: “Soms hebben we helaas te weinig tijd en dan kiezen we toch liever voor taal en rekenen in plaats van de muziek. Daarom wilde we met deze weken muziek weer extra in het licht zetten. Dit doen we ook door professionele muzikanten van de Muzehof in te zetten. Met behulp van leuke lessen creëren we extra aandacht voor muziek. “
De kinderen van groep vijf doen in ieder geval enthousiast mee met de les: “Je kunt met afval veel doen. Trommelen of tikken. En als je op lege flessen blaast komt er een leuk geluidje uit”, vertelt Elin (8). Ook Toprak (8) is blij met zijn afval instrument, hij trommelt fanatiek op een lege melkverpakking: “Ik kan mijn gevoelens erin kwijt. Dus je kunt je woede erin kwijt, door keihard te slaan. Maar ook als je blij bent kun je het in de muziek stoppen. Dat is wel fijn.”

Verborgen talentjes

Mariëlle ziet tijdens deze muzieklessen van alles loskomen bij de kinderen: “We zien kinderen die zich normaal niet zo snel laten zien, dan door muziek dat toch durven te doen. We zien ook opeens verborgen muziektalentjes te voorschijn komen. Dat is heel leuk om te zien.”