Nieuw Doe-orgel voor scholen uit de Achterhoek

Er is nu een Doe-orgel in de Achterhoek voor erfgoedlessen aan basisschoolleerlingen. Dit orgeltje kan door een klas in drie kwartier zelf worden gebouwd en bespeeld. Dan volgt een excursie naar een groot orgel in kerken in onder meer Lochem, Zutphen en Doesburg. Deze speciaal ontwikkelde les is voor Erfgoededucatie en Méér Muziek in de Klas. Het Doe-orgel is feestelijk gepresenteerd op 1 november 2021 in de Walburgiskerk, Zutphen. Bekijk hier het artikel met video van De Stentor.

Een breed provinciaal orgel- en erfgoedsamenwerkingsverband heeft de aanschaf van dit Doe-orgel weten te realiseren. Dit komt te staan in de Walburgiskerk te Zutphen en vanaf daar reist het in twee kleine kisten naar orgels in de Achterhoek waar schoolklassen meer leren door ter plekke zelf een bespeelbaar orgel te bouwen.
Dit schooljaar zoekt Muzehof scholen die deze les willen gaan doen als pilot. Zo kunnen de organisaties en vrijwilligers die de les verzorgen op elkaar ingespeeld raken voor volgend jaar. Dan komt het in het Cultuurmenu: cultuureducatie-programma voor alle scholen. Wil jouw school deze les? Mail dan Aafje Hunink

Erfgoed

Nederland heeft de grootste historische orgeldichtheid van de wereld. Kerkorgels zijn ons nationale erfgoed en vaak al honderden jaren oud. De beproefde techniek erachter komt door het Doe-orgel dichtbij het kind en vormt de schakel tussen geschiedenis, muziek en techniek.

Erfgoedlessen ‘Reizen in de tijd’

De lessen die gegeven worden door de lokale orgel- en erfgoedorganisaties zijn opgenomen in de leerlijn Reizen in de Tijd van Erfgoed Gelderland. Door de schooljaren heen maken de leerlingen meerdere reizen door de tijd in hun directe omgeving met speciaal gemaakt lesmateriaal. Muzehof is projectleider van deze erfgoedleerlijn in de regio Zutphen-Lochem.

Doe-orgel presentatie: 1 november 2021 Walburgiskerk Zutphen.

Alle betrokken organisaties uit de cultuureducatie, erfgoed en orgelcultuur plaatsten samen met de Lochemse cultuurwethouder Henk van Zeijts de laatste pijpjes in het orgel. Henk van Zeijts: “Niet alleen kijken of spelen, ook zelf opbouwen is belangrijk.” Juul Diteweg, voorzitter Stichting Baderorgel: “Ons doel is het orgel te behouden voor toekomstige generaties.” Hierna voerden twee organisten een muzikaal gesprek: Els Dijkerman op het kleine doe-orgel en Klaas Stok op het 400-jaar oude Baderorgel.

Deze Gelderse organisaties hebben samen de aanschaf van het Doe-orgel gedaan:

Stichting Oude Gelderse Kerken, Walburgiskerk Zutphen, Gudula Kerk Lochem, Stichting Monumentaal Walcker-orgel Doesburg, Stichting Henrick Baderorgel Zutphen, Muzehof Cultuur en School Zutphen-Lochem, Boogiewoogie Cultuur en School Winterswijk en Erfgoed Gelderland. De aanschaf van het Doe-orgel is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Oude Gelderse Kerken en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Meer informatie over het Doe-orgel op de website Orgelkids

Els Dijkerman, toetsen, en Klaas Stok, blaasbalgen, bespelen het Doe-orgel.

Annelies van der Kolk, voorzitter Stichting Oude Gelderse Kerken plaatst een orgelpijpje in het nieuwe Doe-orgel tijdens de presentatie.

Doe-orgel en Bader-orgel in Walburgiskerk Zutphen.

Foto’s door Jolien Visser.